Guide till läkemedel vid pollenallergi

Sommarhalvåret kan vara en besvärlig tid för dig som drabbas av pollenallergi. När andra njuter av värmen vill du helst undvika att vistas utomhus. Som tur är har läkemedelsutvecklingen kommit långt och använder du läkemedel mot pollen på ett korrekt sätt så dämpas besvären avsevärt och du kan njuta av sommaren som vem som helst. Förhoppningsvis kommer det snart ett vaccin mot pollenallergi. Medan vi väntar på det så gäller det att ha koll på hur du ska medicinera för att få en så bra effekt som möjligt av läkemedlen som finns tillgängliga på marknaden idag. Vilket läkemedel du bör använda beror på vilka pollen du är allergisk mot, hur allvarlig din allergi är samt om du är gravid eller minderårig. Här kommer en snabb guide som hjälper dig att hitta rätt.

När ska du börja medicinera vid pollenallergi?

Vi börjar med att reda ut när du ska börja ta ditt läkemedel beroende på vad du är allergisk mot. Eftersom Sverige är ett avlångt land så varierar tidsperioden då pollen finns i luften mellan olika delar av landet men det finns några riktlinjer att gå efter. Är du allergisk mot björkpollen eller pollen från andra lövträd så är ett bra tips att börja ta ditt läkemedel när löven börjar slå ut, då vet du att pollen är på väg ut i luften. Är det gräspollen som du har problem med så är en bra tumregel att starta din medicinering i början av juni. Gråbopollen lösgörs lite senare och här är rådet att starta med pollenläkemedel från slutet av juli. Ett bra tips är att följa pollenrapporter för att få koll på pollennivån där du befinner dig.

Vilken typ av läkemedel ska användas vid pollenallergi?

Det allra vanligaste läkemedlet att behandla pollenallergi med är antihistamintabletter som man tar regelbundet under perioden man utsätts för pollen. Nässpray kan dämpa besvär med nästäppa och nysningar. Ett vanligt symptom vid pollenallergi är svullna och kliande ögon, detta kan lindras med ögondroppar. En del får astmaliknande besvär av pollen och rekommenderas då att behandlas med astmamedicin. För dig som har lätta till måttliga besvär brukar antihistaminer i tablettform vara ett bra val. Dessa tabletter innehåller till exempel desloratadin eller loratadin så som Clarityn eller Desloratadin och hjälper oftast inom en timme. Nässpray med kortison är ett effektivt läkemedel för dig med stora problem med nästäppa. Har du svåra besvär ska du använda läkemedel regelbundet. Du kan också behöva använda läkemedel som innehåller montelukast så som Singulair vilket har en stark effekt i näsan. Även kortisontabletter kan vara nödvändigt vid behandling av svår pollenallergi.

Äng med gräs

Du som har ett barn som är allergiskt eller är gravid med pollenallergi ska tänka på några saker vid behandling. För barn i finns det antihistaminer i flytande form som kan tas av barn i låga åldrar. Det är viktigt att kontrollera åldersgränsen som finns utskrivet på de olika allergiläkemedlen. Behöver du råd och hjälp vilka läkemedel som lämpar sig för barn så finns det hjälp att få av läkare eller på ett apotek. Är du gravid visar erfarenhet att det går bra att ta antihistamintabletter som innehåller loratadin eller cetirizin. Då det inte görs läkemedelstester på gravida rekommenderas inte användning av dessa läkemedel av gravida men dessa läkemedel används i så stor utsträckning så ingenting tyder på att de skulle vara skadliga för barnet eller mamman. Är du osäker så kan du alltid fråga din barnmorska om rådgivning.

Håll pollenallergin stången

Som tur är har utvecklingen kommit så långt att människor med pollenallergi inte ska behöva sitta inne på kammaren när de första värmande solstrålarna tittar fram. Med det gäller att ha koll på vilka läkemedel som finns tillgängliga på marknaden och hur man använder dem för bäst resultat. Pollenallergi yttrar sig inte på samma sätt eller på samma delar av kroppen hos alla och därför är det viktigt att du informerar dig om vad som är den mest effektiva behandlingen för just dig. Vad som också är viktigt att tänka på är att pollensäsongen kan variera stort i vårt avlånga land. Därför är det en bra regel att alltid titta på pollenrapporten över de områdena som ska besökas under semestern.