Stora guiden till receptfria värktabletter

Känner du dig liksom många andra vilsen i djungeln av receptfria värktabletter? Lugn, här kommer en guide för hur du ska kunna navigera genom den uppsjö av olika varumärken och läkemedel som finns på marknaden. Vad många inte vet är att det inte hänger på hur bra smärtlindring de olika typerna av tabletter ger som är det viktiga att ha koll på, de flesta läkemedel ger ungefär en likvärdig smärtlindring. Istället är det andra faktorer som kan spela in i ditt val av värkmedicin. Det första du måste etablera är vilken typ av smärta det rör sig om och det andra är om du befinner dig i en särskild livssituation som kan påverka valet. Läs vidare så ska vi bena ut vad som gäller för just dig.

Olika typer av läkemedel

De receptfria värktabletterna som vi hittar i butiken innehåller oftast ett av de två vanligaste verksamma ämnena mot smärta. Det ena är paracetamol som finns i till exempel Alvedon och Panodil. Det andra är cox-hämmare eller NSAID som även hämmar inflammation. I den här gruppen ingår de verksamma ämnena ibuprofen, diklofenak, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra och finns i läkemedel så som Ipren, Bamyl och Voltaren. Är man inte insatt i vilket verksamt ämne som finns i det läkemedel man tar kan det leda till att man tar flera olika läkemedel som innehåller samma ämne. Då finns en risk att man får i sig för mycket av ett ämne vilket kan vara skadligt för kroppen. Kontrollera därför alltid bipacksedeln så du är säker på vad värktabletten innehåller.

Vilka läkemedel passar till vilka situationer?

I de flesta situationer hjälper receptfria läkemedel ungefär lika bra med vid vissa typer av smärta kan det finnas en fördel att välja lite noggrannare. Vid migrän kan det vara bättre att välja ett läkemedel som innehåller cox-hämmare när du får de första känningarna av ett anfall. Både värktabletter med acetylsalicylsyra och koffein ger ofta en god effekt vid migrän och spänningshuvudvärk. Har du besvär av mensvärk kan ibuprofen eller naproxen ge god effekt, naproxen verkar i tolv timmar medan ibuprofen i sex timmar. Lider du av inflammation och värk på samma gång eller besväras tillfälligt av stela och ömma leder så rekommenderas cox-hämmare över paracetamol. Både cox-hämmare och paracetamol har en febernedsättande effekt och kan användas om du har hög feber i samband med en infektion.

Medicinkartor i en hög

Vid vissa livssituationer är det viktigt att vara lite försiktigare när du väljer dina receptfria värktabletter. Försöker du bli gravid ska du till exempel undvika cox-hämmare, detta gäller även under själva graviditeten. Under de tre sista månaderna ska du undvika det helt. Cox-hämmare kan nämligen påverka barnet allvarligt och försvåra förlossningen. Det finns dock inget som visar på att det skulle vara skadligt för barnet om du tar dessa värktabletter när du ammar. Är du över 75 år ska du också undvika cox-hämmare eftersom biverkningarna blir fler och allvarligare med åldern. Paracetamol däremot ger sällan allvarliga biverkningar hos äldre och kan fortsätta användas i samma doser. Däremot ska du undvika paracetamol om du druckit mycket alkohol under en längre period eftersom det kan ge skador på levern som blivit försvagad av alkoholkonsumtionen. Ger du smärtlindrande tabletter till barn är det mycket viktigt att du läser anvisningarna på bipacksedeln.

Välj rätt läkemedel vid rätt tillfälle

För den genomsnittliga personen är det oftast inga problem att ta receptfria värktabletter men det är viktigt att ha lite koll på vad det är man stoppar i sig. Med rätt information kan man både undvika biverkningar av medicinen samt gör behandlingen mer effektiv genom att välja rätt värktabletter med det verksamma ämnet som fungerar bäst i en viss given situation. Ta för vana att alltid kontrollera om det är paracetamol eller cox-hämmare i värktabletten och om just det aktuella läkemedlet lämpar sig bäst för just din typ av värk. Var alltid lite extra försiktig om du till exempel ger receptfria läkemedel till ett barn eller om du befinner dig i en viss utsatt livssituation för att undvika ovälkomna biverkningar.